Gewrichten die ernstig beschadigd zijn, ongeacht de oorzaak, kunnen vervangen worden door endoprothesen (kunstgewricht), maar dit is de laatste optie. Een van de meer moderne aanpakken voor het herstel van gewrichten is een injectie met stamcellen, verkregen van vetweefsel. Stamcellen worden gevonden in het beenmerg en vetweefsel, en kunnen transformeren in elk soort celtype, dit betekent dat ze ook elk soort weefsel kunnen worden – een ligament, pees, en bot of spierweefsel. De methode is geschikt voor grotere gewrichten zoals de knieën en heupen, en ook gebruikt voor veranderingen veroorzaakt door ouder worden of andere oorzaken. De hele procedure moet uitgevoerd worden door een gespecialiseerde dokter.

VITAMINE- EN MINERAALSUPPLEMENTEN VOOR HET HERSTEL VAN GEWRICHTEN

Hoewel onderzoek met betrekking tot voeding en zijn impact op het herstel van gewrichten nog steeds onvoldoende is, wordt elke patiënt aangeraden om een dieet te gebruiken die een positief effect heeft op het algemeen welzijn, maar ook specifieke onderdelen van het spierskeletsysteem. Enkele van deze ingrediënten zijn:

  • Cyanidine – een anthocycaan pigment dat teruggevonden kan worden in kersen, druiven, bosbessen, bramen en rode kool. Laboratorium testen hebben aangetoond dat cyanidine een positief effect hebben op beschadigde cellen in de schouder.
  • Collageen – Veel eiwitten in de spieren, pezen en ligamenten zijn gemaakt uit collageen, dit betekent dat het herstel van deze lichaamsdelen voordeel kan halen uit het herstel van collageen. Studies hebben aangetoond dat mannen die 20 gram Whey proteïne per dag gebruikten een positieve effect ervaarden op de pezen in de quadriceps en de knieschijf.
  • Vitamine C – Is essentieel voor de vorming van collageen. Studies waarin testpersonen hoge hoeveelheden vitamine C innamen hebben aangetoond dat er een link bestaat tussen de vitamine en hogere botdensiteit. Een andere studie heeft aangetoond dat hogere hoeveelheden van vitamine C het genezen van de Achillespees kan versnellen.
  • Vitamine D – botten bestaan meestal volledig uit calcium en hoeveelheden moeten ingenomen worden volgens leeftijd en geslacht. De belangrijkste functie van calcium is het voorkomen van osteoporose. Het is essentieel voor het onderhouden van botten en tanden, het goed functioneren van het zenuw- en spierstelsel, het regelen van het hartritme, bloeddruk, en bloedstolling. Het is ook belangrijk voor de hormonenbalans, maar veel mensen weten niet dat vitamine D ook belangrijk is voor de absorptie van calcium. De belangrijkste rol van vitamine D is het behouden van normale niveaus van calcium en fosfor in het bloed door het controleren van de absorptie en opslag van deze stoffen. Het draagt bij tot het normaal functioneren van het immuunsysteem en het onderhouden van de spierfunctie. Vitamine D heeft een direct effect op het kraakbeen en stimuleert de productie van de cellen die het produceren.

IS COLLAGEEN ECHT EFFICIENT VOOR HET HERSTEL VAN GEWRICHTEN?

COLLAGEEN

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het dierenrijk. Er zijn 16 verschillende soorten collageen, maar bijna alle collageen types in het lichaam zijn type I, II of III. Type I en III worden gevonden in de huid, pezen, organen en botten. Type II collageen wordt gevonden in het kraakbeen en wordt daarom geassocieerd met artritis.

Collageen bestaat uit aminozuren (bouwstenen van eiwitten). Het innemen van calcium via voedingssupplementen laat het lichaam toe om aminozuren te gebruiken en het kraakbeen van het gewricht te beschermen en te herstellen.

SOORTEN COLLAGEENSUPPLEMENTEN

Er zijn drie soorten collageensupplementen: gelatine en gehydrolyseerd collageen zijn gemaakt van dierlijke producten, maar hebben een andere productiemethode. Type II collageen is een natuurlijke, onbehandelde vorm van collageen.

Gelatine en gehydrolyseerd collageen worden afgebroken van grotere eiwitten in kleine stukken. Wanneer collageen voor een lange tijd gekookt wordt (zoals in een bottonbouillion), geeft het gelatine. Collageen kan verder afgebroken worden in zijn basis aminozuren en is gekend als collageen hydrolyzaat, gehydrolyseerde gelatine, collageen peptiden of gehydrolyseerde collageen.

Niet-gedenatureerde collageen wordt niet afgebroken in kleinere eiwitten of aminozuren. Niet-gedenatureerde Collageen Type II (UC-II) wordt niet gebruikt voor het herstel van collageen in het lichaam. Een proces gekend als orale tolerantie gebruikt type II collageen voor het trainen van het immuunsysteem zodat het zijn eigen collageen niet aanvalt.

Het is moeilijk om te bepalen of u een gehydrolyseerd collageensupplement, een stukje kip, of wat bonen moet eten. Deze zijn allemaal bronnen van eiwitten en ze worden allemaal door uw spijsverteringsstelsel verwerkt in aminozuren.

DUS WAAROM ZOU U COLLAGEEN NEMEN VIA EEN VOEDINGSSUPPLEMENT?

De resultaten van een studie over gehydrolyseerde collageensupplementen zijn gemengd. Kleine studies, inclusief een studie gepubliceerd in het Britse vakblad voor sportgeneeskunde IN 2017, heeft aangetoond dat mensen die collageensupplementen namen een vermindering in pijn ervaarden.

De studies voor type II collageen werden niet gefinaliseerd. Een studie in 2016, gepubliceerd in het vakblad voor voeding, verdeelde 191 mensen met osteoartritis in drie groepen: één groep kreeg een placebo, een groep kreeg type II collageen en een derde groep kreeg chondroitin sulfaat supplementen. Na 180 dagen behandeling, ervaarde de groep die type II collageen innam minder pijn, stijfheid en meer mobiliteit vergeleken met de placebogroep (en verwaarloosbare betere resultaten dan de derde groep die chondroitin gebruikten).

Chondroitin sulfaat verminderd ook pijn en heeft een beschermende functie. Studies hebben ook aangetoond dat het de vorming van nieuw kraakbeen stimuleert. Chondroitin sulfaat is een glycosaminoglycaan, een natuurlijk component van kraakbeen dat aanwezig is in de bindweefsels van veel zoogdieren. Het wordt meestal verkregen van haaikraakbeen. Chondroitin maakt een synoviale vloeistof aan die het gewricht voedt en het beschermt tegen mechanische schade. Deze structuren slijten met ouder worden en het wordt moelijker om deze te repareren. Hun slijtage gaat ook gepaard met pijn en verminderde mobiliteit. Het creëert de basis voor de ontwikkeling van osteoartritis, maar ook de eerste mechanische blessures van de gewrichten. Het gebruik van chondroitin sulfaat verhoogt de mobiliteit van versleten gewrichten, verminderd pijn en de nood voor niet-sferoïdale ontsteking-werende medicijnen.

Maar laten we even terugkeren naar de type II collageen tests. Testen uitgevoerd op patiënten met reumatoïde artritis toonden gemengde resultaten. Een dubbelblinde studie in 2009, die meer dan 500 mensen met reumatoïde artritis bestudeerde, toonde aan de niet-gedenatureerde collageen de pijn, stijfheid, gevoeligheid van de gewrichten en zwelling sterk verminderde. Het toonde ook aan dat methotrexaat dit niet deed. De studie, gepubliceerd in het vakblad Artritis Onderzoek en Therapie, concludeerde dat type II collageen veilig en effectief is voor het behandelen van reumatoïde artritis. Er is voldoende bewijs dat een artritis patiënt voordeel kan halen uit een collageensupplement. Hoewel huidige studies positieve resultaten hebben aangetoond, het onderzoek gaat verder.

LEVENSSTIJL

Wanneer u beslist om één van de volgende opties voor gewrichtsvervanging te gebruiken, van de implantatie van kunstgewrichten, stamcellentherapie, of een verhoogde inname van bepaalde voeding of supplementen, dan zal er geen enkele methode genoeg zijn wanneer deze individueel wordt gebruikt. Het is best om een multidisciplinaire aanpak te gebruiken. Enkele belangrijke tips zijn:

  • Behoud een gezond gewicht om de last op uw gewrichten te verminderen.
  • Verminder ontstekingen, gebruik ontsteking-werende medicijnen voor dit doeleinde, zoals voorgeschreven door uw dokter. Vermijd voeding die ontstekingen kunnen veroorzaken.
  • Gebruik crèmes voor de pijn (bv. Acuraflex).
  • Zorg ervoor dat u genoeg vitamines, mineralen en omega 3 vetzuren inneemt. Wanneer u er niet genoeg krijgt van voeding, overweeg dan supplementen.
  • Sport en lichaamsbeweging voor het behouden van mobiliteit en het versterken van de spieren die de botten ondersteunen.
  • Blijf bij voorkeur in een droog klimaat en vermijdt natte gebieden.