Artritis is een begrip die een aandoening beschrijft die gekarakteriseerd wordt door pijn, zwelling, gevoeligheid en een warm gevoel in de gewrichten. Het omvat ook stijfheid in de ochtend die langer dan een uur kan duren. De meest voorkomende vormen zijn reumatoïde artritis (RA), psoriatische artritis (PsA), systemische lupus erythematosus (SLE, lupus), jicht en spondylitis ankylopoetica (AS).

Wanneer deze aandoeningen aanwezig zijn, dan functioneert het immuunsysteem niet naar behoren en geeft het ontstekende stoffen af die normale weefsels gaan aanvallen. De resulterende ontsteking valt de weefsels aan en veroorzaken een zwelling van de gewrichten, schade aan de gewrichtsvloeistof, kraakbeen en botten, maar ook het verlies van spieren. De ontsteking activeert ook de zenuwen die pijn gaan veroorzaken.

PIJN DOOR EEN ONTSTEKING KAN VEROORZAAKT WORDEN DOOR:

Synovitis – Een dun membraan (synovium) die aan de gewrichten ligt wordt ontstoken, en dit geeft chemische stoffen vrij die de zenuwen irriteren en vocht in het gewricht doen toenemen (water in het gewricht). Synovitis is ook een veelvoorkomend symptoom voor bepaalde vormen van artritis. Voor deze patiënten, is de onbelemmerde groei van het synovium een onderdeel van een abnormale reactie van het immuunsysteem, waar het lichaam het kraakbeen ziet als een lichaamsvreemde stof die moet vernietigd worden. Het verlies van kraakbeen beschadigd uiteindelijk het oppervlak van het gewricht en dit leidt tot stijfheid en pijn die zich bij de meeste vormen van artritis voordoen. (Osteoartritis, een meer voorkomende vorm van artritis, heeft dit soort ontsteking niet). Het voornaamste symptoom is pijn. De pijn veroorzaakt door synovitis is meestal erger dan verwacht op basis van het uiterlijk van het gewricht. Anders gezegd zijnde, de zichtbare tekenen van kwetsuren of zwelling kunnen afwezig zijn. De symptomen doen zich vaak voor op korte termijn en in verschillende delen van het lichaam. Hoewel, wanneer synovitis wordt veroorzaakt door het teveel gebruiken van het gewricht, dan blijft de pijn meestal op één plaats.

Bot erosie – is kenmerkend voor reumatoïde artritis en staat in verbinding met de ernstigheid van de aandoening en een slechte functionele uitkomst. De erosie van het peri-articulair corticaal bot, een typisch kenmerk gezien in röntgenfoto’s van patiënten met reumatoïde artritis, is een resultaat van overdadige, lokale botafbraak en onvoldoende botvorming. The belangrijkste oorzaken van articulaire bot erosie zijn synovitis, inclusief de productie van ontstekende cytokines en receptor activator van nucleaire factor kB ligand (RANKL), en de antilichamen gefocust op gecitrullineerde eiwitten.

DE SYMPTOMEN VAN EEN ONTSTEKING IN HET LICHAAM

Chronische ontstekingen veroorzaken chronische ziekten. Het verminderen van ontstekingen voorkomt leeftijdsgebonden ziekten en draagt bij tot een gezond lichaam. Vroege diagnose en het behandelen van de ontsteking is essentieel om gewricht schade, pijn en andere effecten van ontstekende, auto-immuun types van artritis in patiënten te voorkomen. Naast medische behandelingen, kan de ontsteking verminderd of vermeden worden door het leven van een gezonde levensstijl. Daarom is een gezond dieet en lichaamsbeweging belangrijk. Dit zijn enkele symptomen die wijzen op een ontsteking in het lichaam:

  • Vet rond de heupen – Vetcellen stimuleren de vorming van chemische stoffen die ontsteking veroorzaken.
  • Hogere bloedsuiker – Verhoogt het aantal ontstekende cytokines die door het bloed stromen.
  • Spijsverteringsproblemen – misselijkheid, maagzuur, buikpijn, flatulentie, diarree, en een opgeblazen gevoel kunnen tekenen zijn van een lekkende darm, maagontsteking en andere ontstekingen die op tijd gevonden moeten worden om bijkomende symptomen te voorkomen.

WELKE INVLOED HEEFT EEN CHRONISCHE ONTSTEKING OP ONS LICHAAM?

Een ontsteking (zwelling) is een onderdeel van het natuurlijk, helend systeem in ons lichaam, die kwetsuren en infecties helpt te genezen. Maar dit proces start niet alleen voor kwetsuren en ziektes. Een ontstekende reactie kan ook plaatsvinden wanneer het immuunsysteem actie onderneemt zonder dat er een infectie of kwetsuur aanwezig is. Omdat er niets mis is met het lichaam, gaan de cellen van het immuunsysteem die ons normaal beschermen gezonde aderen, organen en gewrichten gaan vernielen.

Wanneer uw dieet niet gezond is, wanneer u niet genoeg beweegt, of wanneer u last hebt van veel stress, dan kan het lichaam reageren met een ontsteking. Een chronische ontsteking kan schadelijke gevolgen hebben op lange termijn. Zodoende is de voeding die u eet, uw slaapkwaliteit, en lichaamsbeweging belangrijk voor het verminderen van ontstekingen.

Vroege symptomen van chronische ontsteking zijn niet altijd even duidelijk, met subtiele tekenen en symptomen die lang verborgen blijven. Misschien voelt u zich wat moe of zelfs volledig normaal? Wanneer de ontsteking verdergaat, begint het de aderen, organen en gewrichten te beschadigen. Wanneer deze niet behandeld wordt, kan het leiden tot chronische ziekten zoals hartziekten, aandoeningen van de bloedvaten, diabetes, obesitas, kanker, de ziekte van Alzheimer, en andere aandoeningen.

De cellen van het immuunsysteem die ontsteking veroorzaken dragen bij tot de opbouw van vet in de slijmvliezen van de hartaderen. Deze plak kan scheuren, en dit kan een klonter veroorzaken die de ader blokkeert. Wanneer dit gebeurt, kan een hartaanval ontstaan.

De meest voorkomende methode voor het voorkomen van een ontsteking is een bloedtest voor C-reactieve proteïne (hs-CRP), die ontstekingen aan het licht kunnen brengen. Dokters kunnen ook de niveaus van homocysteïne controleren om chronische ontsteking en bloedsuiker te evalueren en om schade aan de rode bloedcellen te detecteren.

HOE KAN IK DE KANS OP CHRONISCHE ONTSTEKING VERMINDEREN?

Ontstekingen kunnen gecontroleerd worden door een gezonde levensstijl. Volg deze 6 adviezen voor het verminderen van ontsteking in het lichaam:

1. Het eten van ontsteking werende voeding – Voeding is even belangrijk als medicijnen en voedingssupplementen, die kan bijdragen tot een betere gezondheid en extra bescherming tegen ontsteking. Eet meer fruit, groenten en voeding die meer omega-3 vetzuren bevat. Enkele goede bronnen van omega-3 vetzuren zijn vis, zoals zalm en tonijn, tofu, noten, lijnzaad en sojabonen. Andere ontsteking werende voedingsmiddelen zijn druiven, selder, bosbessen, knoflook, olijfolie, thee en bepaalde kruiden (gember, rozemarijn, Turmeric). Het Mediterraans dieet is een voorbeeld van een dieet dat ontstekingen kan voorkomen, want het is gebaseerd op fruit, groenten, vis en volkoren granen, met een beperkte inname van ongezonde vetten zoals rood vlees, boter, eierdooiers, geraffineerde suikers en koolhydraten.

2. Het verminderen of stoppen van ontsteking-veroorzakende voeding – Een ontsteking werend dieet beperkt ook de voeding die ontstekingen kan veroorzaken. Ontsteking-veroorzakende voeding omvat rood vlees, alles dat transvetzuren bevat zoals margarine, maisolie, gefrituurde voeding en de meeste verwerkte levensmiddelen.

3. Controleer uw bloedsuiker – Beperk of stop het gebruik van simpele koolhydraten zoals witte bloem, witte rijst of geraffineerde suiker. Een simpele regel die u kunt volgen is het vermijden van witte voeding zoals wit brood, rijst en pasta, maar ook voeding gemaakt met witte suiker en bloem. Kook maaltijden op basis van eiwitten zoals kip en vis, maar ook voeding rijk in vezels zoals groenten, fruit en volkoren granen zoals bruine rijst en bruin brood. Lees altijd de ingrediënten op de verpakking zodat u weet wat u eet.

4. Plan wat tijd voor lichaamsbeweging – Regelmatige lichaamsbeweging is een goede manier om ontstekingen te voorkomen. Wandel minstens 30 minuten elke dag en doe 25 minuten krachtoefeningen minstens vier keer per week.

5. Gewichtsverlies – personen met een overgewicht kunnen makkelijker ontstekingen krijgen. Het verliezen van overgewicht kan ontstekingen verminderen. Als u ook last heeft van bot- en gewrichtsproblemen, dan zal gewichtsverlies ook heel erg helpen met uw symptomen.

6. Leer om uw stress te beheren – Chronische stress draagt bij tot ontstekingen. Mediteer, doe yoga of vindt iets anders dat u kan helpen ontspannen. Hoewel het niet mogelijk om stress in uw leven te vermijden, we kunnen leren om stress te beheren. Het is belangrijk om te onthouden dat maatregelen die ontstekingen verminderen ook een positief effect hebben op de gezondheid en de ontwikkeling van nieuwe problemen kan voorkomen.