Kniepijn kan mensen van alle leeftijden treffen, en bijna iedereen heeft hier ooit last van gehad. Kniepijn kan het resultaat zijn van een blessure, zoals een scheur in een ligament of in het kraakbeen. Medische aandoeningen zoals artritis, jicht en infecties, kunnen ook kniepijn veroorzaken en vereisten medische aandacht. Er zijn ook enkele dingen die u kunt doen om uw kniepijn te behandelen en om andere soorten problemen aan te pakken.

TEKENEN EN SYMPTOMEN VAN KNIEPIJN ZIJN:

 • Zwelling en stijfheid,
 • roodheid en een warm gevoel,
 • zwakheid of instabiliteit,
 • kraken of knarsen,
 • het is niet mogelijk om de knie volledig te strekken.

OORZAKEN VAN KNIEPIJN

Kniepijn kan een resultaat zijn van blessures, mechanische problemen, bepaalde soorten artritis, en andere problemen. Deze zijn de meest voorkomende oorzaken:

BLESSURES

Een knieblessure kan elk ligament, pees, of met vloeistof-gevulde zakjes (bursae) die het kniegewricht omringen treffen, net zoals de botten, het kraakbeen en de ligamenten die het gewricht zelf vormen. Enkele van de meest voorkomende knieblessures zijn:

 • Letsel aan de voorste kruisbanden – komt het meeste voor in sporten zoals voetbal, basketbal en skiën. Wanneer de blessure optreedt, kunt u een poppend geluid in de knie horen. Wanneer u de blessure krijgt, kan de knie opzwellen en zo pijnlijk worden dat het onmogelijk is om op het been te staan. De behandeling kan revalidatie of een chirurgische ingreep zijn, afhankelijk van het soort blessure.
 • Breuken – De patella of knieschijf is gesitueerd aan de voorkant van de knie en beschermt het gewricht tegen blessures. Omdat de knieschijf als een schild werkt, is het meer gevoelig voor breuken. Dit is een ernstige knieblessure, en afhankelijk van de ernst van de blessure, kan het behandeld worden door een spalk te dragen tot het bot geneest. Meer complexe blessures kunnen een chirurgische ingreep vergen om de functie van de knie te herstellen.
 • Gescheurde meniscus – Dit is een knieblessure waarbij het bindweefsel scheurt aan de binnenkant van de knie. Het wordt meestal veroorzaakt door trauma, meer bepaalde door een plotselinge rotatie van de knie. Het komt veel voor in atletiek, basketbal en tennis. De blessure kan ook optreden door slijtage van het gewricht en wordt behandeld met een chirurgische ingreep.
 • Bursitis van de knie (slijmbeursontsteking) – De kleine zakjes gevuld met vloeistof liggen tussen de spieren en de pezen, en zijn soms verbonden met de gewrichtsholte en dragen bij tot de circulatie van synoviale vloeistof. Wanneer ontsteking optreedt, zwellen ze op en veroorzaken ze pijn. Wanneer pijn zich voordoet, is het belangrijk om fysieke activiteit te verminderen en de knie voor tien minuten te masseren meermaals per dag.
 • Patellaire tendinitis (irritatie en ontsteking van één of meerdere pezen) – Ook bekend als een springer’s knie, die zich kan voordoen na een intense workout en zich manifesteert als pijn in de voorkant van de knie. Het komt meestal voor in atleten die vaak trainen. Hierbij moet de persoon het aantal workouts verminderen, de knie met ijs afkoelen en de knie masseren.

MECHANISCHE PROBLEMEN

Hier zijn enkele voorbeelden van mechanische problemen die kniepijn veroorzaken:

• Een blessure aan of de afbraak van been of kraakbeen kan een stukje been of kraakbeen afbreken en vrijlaten in de gewrichtsruimte. Dit veroorzaakt meestal geen problemen, behalve wanneer het bewegingsbereik van het kniegewricht beperkt wordt.

• Iliotibiaal frictiesyndroom doet zich voor wanneer het weefsel, die zich uitstrekt van de buitenkant van de heup naar de buitenkant van de knie (de iliotibiale band), zo strak wordt dat het tegen de buitenkant van het dijbeen wrijft.

• Ontwrichte knieën – doet zich voor wanneer een triangulair been (patella), die de voorkant van de knieën bedekt, uit zijn plaats schuift, meestal buiten de knie. De knie kan ontwricht blijven in bepaalde gevallen en deze ontwrichting kan zichtbaar zijn.

• Pijn in de heup of voet – Wanneer u pijn heeft in uw heupen of voeten, kunt u de manier wijzigen waarop uw wandelt om deze pijnlijke gewrichten te sparen. Bepaalde problemen in de heup en voeten kunnen kniepijn veroorzaken in bepaalde gevallen.

SOORTEN ARTRITIS DIE KNIEPIJN VEROORZAKEN

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten artritis. De types die meestal verbonden zijn met kniepijn zijn:

• Osteoartritis – Beter bekend als degeneratieve artritis, osteoartritis is de meest voorkomende soort artritis. Het is een aandoening veroorzaakt door slijtage, die voorkomt wanneer kraakbeen in de knie gebruikt wordt en ouder wordt.

• Reumatoïde Artritis – het is een auto-immuun aandoening die bijna elk gewricht in het lichaam kan treffen, inclusief de knieën. Hoewel reumatoïde artritis een chronische aandoening is, de ernst van de aandoening kan variëren en kan zelfs komen en gaan.

• Jicht – Dit soort artritis doet zich voor wanneer urinezuurkristallen verzamelen in het gewricht. Hoewel jicht meestal de duim treft, het kan ook voorkomen in de knie.

• Septische artritis – Het kniegewricht kan soms ontsteken, en dit leidt tot zwelling, pijn en roodheid. Septische artritis komt vaak voor met koorts en er is geen trauma aanwezig voor de aanvang van de pijn. Septische artritis kan ernstige schade veroorzaken aan het kraakbeen van de knie.

TIPS VOOR HET AANPAKKEN VAN KNIEPIJN

Hoewel het niet altijd mogelijk is om kniepijn te voorkomen, de volgende tips kunnen blessures voorkomen en de gezondheid van het gewricht verbeteren:

 • Behoud een gezond gewicht – Het behouden van een goed lichaamsgewicht is één van de beste dingen die u kunt doen voor uw knieën. Elke kilo plaatst meer gewicht op uw gewrichten, en dit verhoogt uw kans op blessures en osteoartritis.
 • Blijf fit – U kunt dit doen door regelmatig te bewegen en sporten. Omdat zwakke spieren de belangrijkste oorzaak zijn van knieblessures, is het een goed idee om de quadriceps van uw knieën te trainen. Oefeningen voor evenwicht en stabiliteit helpen bij het ondersteunen van de spieren rond de knie. Strekoefeningen zijn ook belangrijkheid, want deze leveren flexibiliteit. Strek dus zeker de spieren voor en na het sporten. Doe dit ook naar behoren tijdens het sporten – zorg ervoor dat de technieken en bewegingen die u gebruikt tijdens sport of activiteiten correct worden uitgevoerd.
 • Kies lichaamsbeweging die bij uw aandoening past – Wanneer u last hebt van osteoartritis, chronische kniepijn, of regelmatige blessures, kan het nodig zijn om uw sportroutine te veranderen. Probeer zwemmen, wateraerobics, of andere activiteiten die minder stress op uw gewrichten plaatsen.
 • Masseer uw knieën met crèmes die een pijnstillend effect hebben – er zijn crèmes beschikbaar zoals Acuraflex, die na fysieke activiteit de spieren ontspannen, stijfheid verzacht en verminderd, en snel pijn verminderd of zelfs elimineert wanneer het zich voordoet.
 • Gebruik voedingssupplementen – gebaseerd op kwaliteitsvolle, natuurlijke ingrediënten met een bewezen werking op de botten, gewrichten, en spieren. Acuraflex capsules zijn één van de meest efficiënte voedingssupplementen momenteel beschikbaar. Acuraflex capsules bevatten een efficiënte formule met natuurlijke ingrediënten, die al eeuwenlang bekend zijn voor hun ontsteking-werende werking. Veel wetenschappelijke studies hebben de positieve effecten van Acuraflex Capsules aangetoond voor botten, gewrichten, kraakbeen, spieren, pezen, ligamenten, verschillende ontstekingen en pijn.
 • Neem even rust – Neem een pauze tijdens uw normale activiteiten om de stress op uw knieën te verminderen, de weefsels een kans te geven om te genezen, en verdere schade te voorkomen. Een dag tot twee dagen rust is meestal alles wat nodig is voor kleine blessures. Voor ernstige blessures kan het iets langer duren.
 • Koel uw knieën – ijs kan pijn en ontsteking verminderen. Plaats ijs nooit direct op de huid, maar wikkel het in wat stof. Hoewel ijstherapie veilig en effectief is, het mag niet langer dan 20 minuten gebruikt worden om schade aan de zenuwen en huid te voorkomen.
 • Gebruik een drukverband – Dit voorkomt de opbouw van vloeistof in beschadigde weefsels en verbetert de stabiliteit van de knie. Kies een strak, ademend en zelfklevend drukverband. Het moet strak genoeg zijn om de knie te ondersteunen zonder de bloedstroom te verhinderen.
 • Leg uw benen hoger – Om zwelling te verminderen, ondersteun uw geblesseerd been met kussens of hou deze recht op de sofa.