Gewrichten zijn de structuren die twee of meer botten in het lichaam verbinden. Ze worden gevonden in de voeten, enkels, knieën, heupen, handen en andere delen van het lichaam. De gewrichten worden omringd en begrensd door zachte weefsels. Gezwollen gewrichten doen zich voor wanneer de hoeveelheid vloeistof in de weefsels rond de gewrichten toeneemt.

Gezwollen gewrichten gaan meestal gepaard met stijfheid, pijn, of beide. U kunt ook opmerken dat het getroffen gewricht groter is dan normaal of een ongewone vorm heeft. Zwelling van de gewrichten kan een symptoom zijn van een chronische aandoening zoals artritis of een blessure die medische aandacht vereist, zoals ontwrichting.

EEN GEZWOLLEN GEWRICHT KAN EEN SYMPTOOM ZIJN VAN DE VOLGENDE MEDISCHE AANDOENINGEN:

  • Osteoartritis (OA) doet zich meestal voor op oudere leeftijd of na een blessure, wanneer articulair kraakbeen dat aan de uiteinden van de botten ligt, slijt. OA kan een opzwelling veroorzaken van gewrichten die lichaamsgewicht dragen zoals de knieën, heupen, voeten en de wervelkolom. Naast de pijn en het gezwollen gewricht, voelt de persoon zich niet ziek of moe.
  • Reumatoïde artritis (RA) is een vorm van artritis met een ontsteking, die zich op elke leeftijd kan voordoen, zelfs voor jonge kinderen. RA veroorzaakt pijnlijke, stijve en gezwollen gewrichten. RA heeft meestal een invloed op de handen, voeten en knieën, maar het kan de meeste gewrichten in andere delen van het lichaam treffen. De symptomen van RA kunnen een negatieve invloed op het alledaagse leven hebben.
  • Jicht – doet zich meestal plotseling voor met symptomen zoals ernstige gewrichtspijn, zwelling, warme huid en roodheid, vaak in de duim (in ongeveer 50% van gevallen). Jicht veroorzaakt een pijnlijk, gezwollen gewricht waarbij zelfs een laken erge pijn kan veroorzaken. De patiënt heeft meest last van pijn in één gewricht, maar jicht kan meer dan één gewricht treffen. Jicht wordt veroorzaakt door urinezuur, die natuurlijk in het lichaam wordt gevonden. Het urinezuur vormt kristallen die bezinken in de gewrichten en ontsteking en pijn veroorzaken. Kristallen kunnen ook verschijnen in andere gebieden en knobbels onder de huid of nierstenen vormen.
  • Spondylitis ankylopoetica – is een chronische, systemische en reumatische aandoening met ontsteking. Het woord anklopoetica betekent stijfheid en spondylitis verwijst naar een ontsteking van de wervels en meer bepaald de wervelkolom. Naast de wervelkolom, kan de aandoening zich ook voordoen in de pezen en zelfs veranderingen veroorzaken op de huid. Deze ziekte wordt ook onderverdeeld in een groep aandoeningen gekend als seronegatieve spondylartritis. De aandoening kan zich voordoen op elke leeftijd en komt meer voor in mannen.
  • Artritis psoriatica – Artritis psoriatica is een aandoening die gekarakteriseerd wordt door een ontsteking van de gewrichten. De aandoening treft patiënten met psoriasis, een huidaandoening. Ongeveer 30% van patiënten met psoriasis zullen artritis psoriatica ontwikkelen. De symptomen zijn pijn en gevoelloosheid veroorzaakt door de ontsteking. Deze kan zich voordoen in de ochtend of na een lange zitpauze, maar de symptomen kunnen zich voor de rest van de dag voordoen. De gewrichten kunnen gezwollen en warm aanvoelen.
  • Besmettelijke artritis – of septische artritis wordt veroorzaakt door een bacteriële, virale of schimmelinfectie van het weefsel en de vloeistof in het gewricht. Het doet zich meestal voor in de gewrichten na een voorgaande infectie in het lichaam. De infectie verspreid zich naar het gewricht weefsel via de bloedstroom vanuit een ander deel van het lichaam, zoals de huid, neus, keel, oren, of een open wonde. Binnen enkele uren of dagen, heeft de patiënt last van pijn, ontsteking, gezwollen gewrichten en koorts. De gewrichten die het meest getroffen worden door besmettelijke artritis zijn de knieën, heupen, schouders en enkels. Beschadigde gewrichten zijn ook meer gevoelig voor infecties. Veelvoorkomende bacteriën die besmettelijke artritis kunnen veroorzaken zijn Neisseria gonorrhoeae en Staphylococcus aureus. Bepaalde gewricht infecties kunnen door meer dan één organisme veroorzaakt worden.
  • Gewricht blessures – kan pijnlijke, gezwollen gewrichten en stijfheid veroorzaken. Gewrichtspijn kan soms veroorzaakt worden door blessures of gescheurde spieren, pezen en ligamenten die rond het gewricht liggen, bursitis (ontsteking van het vloeistofzakje in de gewrichten), tendinitis (schade en ontsteking van de pees), ontwrichting, verstuiking, overbelasting en breuken.

HIER ZIJN ENKELE SYMPTOMEN VAN GEZWOLLEN GEWRICHTEN

Diepe, ernstige pijn – Er zijn veel oorzaken van pijn. Pijn kan gemakkelijk gecategoriseerd worden wanneer we het onderverdelen in nociceptieve en neuropatische pijn. Hoe we pijn behandelen hangt meestal af van welk soort pijn het is. Voorbeelden van nociceptieve pijn zijn blessures of gebroken botten. Weefselschade of blessures sturen signalen naar de periferale zenuwen naar de hersenen via de wervelkolom, en we worden ons bewust van pijn. Neuropatische pijn is pijn veroorzaakt door schade of een ziekte van het zenuwstelsel. Soms is er geen duidelijke oorzaak voor de pijn, en deze pijn kan spontaan optreden. Een klassiek voorbeeld van deze pijn is gordelroos (een besmettelijke ziekte veroorzaakt door infectie) en periferale neuropathie veroorzaakt door diabetes. Pijn kan zich voordoen nadat een zenuw werd beschadigd of na een hartinfarct.

Gewrichten voelen warm aan – verschijnt als een systeem in veelvoorkomende en minder voorkomende aandoeningen. Bijvoorbeeld, het warm aanvoelen van gewrichten is een normaal onderdeel van het genezingsproces na het vervangen van een gewricht (artroplastiek). Blessures, inclusief breuken, blauwe plekken en het bloeden van het gewricht kan leiden tot een warm gevoel. Een warme gevoel kan ook het gevolg zijn van een gewrichtsaandoening of een blessure die ontsteking veroorzaakt. Deze aandoeningen en blessures kunnen artritis, net zoals reumatoïde artritis en psoriatische artritis omvatten, maar ook een infectie die het gewricht direct of indirect beïnvloedt, zoals bacteriën en virussen in septische artritis, de ziekte van Osgood-Schlatter, schade aangericht door repetitieve bewegingen, cellulitis, breuken, ontwrichte knieën, sikkelcelziekte, abcessen, obesitas, overbelasting van de knie, reumatische koorts, een gescheurde meniscus, en het patellofemorale pijnsyndroom.

Stijfheid in de gewrichten – maakt het moeilijk om het gewricht te bewezen of het gewricht heeft een minder bereik wanneer het aankomt op beweging. Stijfheid in de gewrichten gaat vaak samen met gewrichtspijn en/of gezwollen gewrichten. Deze symptomen kunnen voorkomen, maar zijn afhankelijk van de oorzaak van de stijfheid in de gewrichten: roodheid, gevoeligheid, een warm gevoel, tintelingen of gevoelloosheid in het aangetaste gebied. Stijfheid van de gewrichten kan veroorzaakt worden door een blessure of gewrichtspijn en is een veelvoorkomend symptoom van artritis. Schade aan de gewrichten, inclusief stijfheid, kan zich ook voordoen na een gewrichtsblessure. Blessures of ontstekingen kunnen zich ook in de omgevende gebieden voordoen, zoals bijvoorbeeld bursitis, die pijn veroorzaakt en op zijn beurt de beweging van de gewrichten belemmert, wat gezien kan worden als stijfheid van de gewrichten. Gewrichtspijn is ook gekend als artralgie.

Roodheid van de gewrichten – verwijst naar de rode kleur van de huid rond het gewricht. Het gaat vaak gepaard met warmte, een opgezwollen gewricht, een beperkt bewegingsbereik, stijfheid in de gewrichten, of gewrichtspijn. Deze roodheid komt vaak voor in actieve artritis zoals reumatoïde artritis. Roodheid kan zich ook ontwikkelen als een gevolg van een gewrichtsblessure of een blessure in omgevende structuren. Afhankelijk van de oorzaak, roodheid kan zich voordoen in één of meerdere plaatsen op het lichaam, Artritis kan veel oorzaken hebben, en alle oorzaken veroorzaken roodheid. Tumoren in de beenderen of de gewrichtsbedekking (synovium) zijn zeer zeldzame oorzaken van gewricht symptomen, inclusief roodheid.

GEZWOLLEN GEWRICHTEN KUNNEN EEN SYMPTOOM ZIJN VAN ERNSTIGE AANDOENINGEN

Vochtophoping in de benen kan een symptoom zijn van een ernstige nier-, lever- en hartaandoening. Patiënten zijn zich meestal bewust van de diagnose en weten dat zwelling een gevolg is van de aandoening.

Het is ook belangrijk om te weten dat niet elke zwelling een gevolg is van een ernstige of problematische aandoening, want de gewrichten kunnen ook opzwellen door langdurig neerzetten of rechtstaan, maar ook door de hitte. Maar wanneer de gewrichten voor een lange tijd gezwollen zijn en samengaan met andere symptomen, is het heel belangrijk om medisch advies te zoeken.

Niet alle gezwollen gewrichten worden op dezelfde manier behandeld en de behandeling hangt af van het probleem of de diagnose. Voor diegenen die getroffen worden, is het aanbevolen om de levensstijl te wijzigen met meer lichaamsbeweging of aangepaste oefening, andere eetgewoonten met ontsteking werende voeding, en het gebruik van voedingssupplementen zoals crèmes om pijn en ontsteking te verminderen.