HIER ZIJN DE 8 INGREDIENTEN VOOR GEZONDE GEWRICHTEN, WAARVAN DE EFFICIENTIE VOOR HET VERBETEREN VAN DE GEWRICHTEN WETENSCHAPPELIJK BEWEZEN IS.

 

Veel mensen vinden het gebruik van voedingssupplementen, naast het nemen van medicijnen, zeer nuttig voor het behandelen van gewrichtspijn. Deze voedingssupplementen bevatten meestal vitaminen, mineralen en andere stoffen. Hier leveren wij een overzicht van de beste natuurlijke ingrediënten, waarvan de werking voor het verbeteren van de gezondheid van de gewrichten wetenschappelijk bewezen is. Bepaalde voedingssupplementen kunnen medicijnen negatief beïnvloeden, dus wanneer u al medicijnen neemt, neem dan zeker eerst contact op met uw apotheek of dokter voor het innemen van de supplementen.

INGREDIENTEN DIE PIJN EN ONTSTEKING IN DE GEWRICHTEN KUNNEN VERMINDEREN

Glucosamine sulfaat – Dit wordt ook erkend als een belangrijk onderdeel van articulair kraakbeen, want het levert de bouwstenen die de gewrichten nodig hebben om schade te repareren veroorzaakt door osteoartritis of blessure. Het werkt ook goed voor wondgenezing. Glucosamine sulfaat is niet erg aanwezig in voeding. Zeevruchten (zoals garnalen, kreeften en schaaldieren) of planten worden gebruikt voor het maken van het supplement, en wordt vaak gecombineerd met chondrontin. Het moet voor minstens één maand gebruikt worden om de positieve effecten te zien. Er wordt momenteel geloofd dat glucosamine sulfaat de afbraak van kraakbeen vertraagt, de pijn van osteoartritis (OA) verminderd, en de mobiliteit van het gewricht verbetert.
Net zoals chondroitin, glucosamine kan de gewrichten soepeler maken, water in het kraakbeen houden, en de gewrichten beschermen tegen schade. Hoewel de onderzoeksresultaten verschillende zijn, glucosamine verminderd pijn en verbetert het functioneren van het gewricht in OA. De grootste studie met betrekking tot de impact van glucosamine en chondroitin op osteoartritis patiënten werd uitgevoerd op 1600 personen. De eerste fase toonde aan dat een aantal patiënten met matige tot ernstige artritis minder pijn ervaarden.

Chondroitin sulfaat – Chondroïtine is een glycosaminoglycaan, een natuurlijk component in kraakbeen, gemaakt van kraakbeen van de haai en runderen, of synthetisch geproduceerd. Het wordt vaak gecombineerd met glycosamine. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het gebruik van dit middel voor het verminderen van gewrichtspijn, het verbeteren van gewrichtsmobiliteit, en het verminderen van de normale dosis ontsteking werende medicijnen. Chondroitin sulfaat wordt gebruikt voor het verminderen van osteoartritis problemen. Osteoartritis gaat samen met de slijtage van de gewrichten, dus kan het nemen van chrondroitin sulfaat – één van de bouwstenen van kraakbenen – het verlies van kraakbeen vertragen. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere ingrediënten zoals mangaanascorbaat, glucosamine sulfaat, glucosamine hydrochloride of N-acetyl glucosamine. Chrondroitin sulfaat wordt oraal ingenomen voor aandoeningen zoals HIV, hartaandoeningen, zwakke botten (osteoporose), gewrichtspijn veroorzaakt door medicijnen die worden ingenomen voor borstkanker, spierpijn na sport, botaandoeningen zoals de ziekte van Kashin-Beck en voor een jeukende, pellende huid (psoriasis). Chondroitin sulfaat wordt ook gebruikt met ijzer voor het behandelen van bloedarmoede. Bepaalde personen met osteoartrose gebruiken zalven of huid crèmes met chondroitin en glucosamine.

Omega 3 verzuren – Deze zijn essentieel voor leven, meer bepaald de gezondheid. Het lichaam kan ze niet produceren, dit betekent dat we deze uit onze voeding moeten halen. Ze zijn belangrijk in elk stadium van het leven. Ze hebben een invloed op het hart, de hersenen, ogen en hebben ook ontsteking werende effecten. Het meest bekende voedingssupplement voor omega 3 vetzuren is visolie. Studies hebben aangetoond dat de inname van visolie gewrichtspijn, stijfheid, en zwelling kan verminderen. Omega 3 vetzuren hebben een heel positief effect op het bloedvatenstelsel en de hersenen. Goede voedingsmiddelen die deze waardevolle vetten bevatten zijn vis, algen, zeevruchten, zaden, en noten. Mensen die vis met veel omega 3 eten (zoals kleine blauwe vis of een olierijke vis oud koude zeeën) ongeveer 2 tot 3 keep per week kunnen voldoen aan de noden van het lichaam wat omega 3 vetzuren betreft. Voedingssupplementen met dit belangrijke zuur zijn een goed idee, want ze zijn van goede kwaliteit en bevatten geen zware metalen of andere verontreinigingen (pesticiden, polychloorbifenylen en dioxines) die soms gevonden worden in vis door vervuiling.

Kurkumine – De meest belangrijke stof in Turmeric is kurkumine, een polyfenol uit de kurkumine groep, verantwoordelijk voor de gele kleur van deze plant. Kurkumine is een natuurlijk, geel pigment en het heeft een aantal positieve effecten op het lichaam, meer bepaalde een ontsteking werende werking, anti-infectie en anti-carcinogene effecten. Het wordt traditioneel gebruikt in Chinese en Indische Ayurvedic geneeskunde voor het behandelen van artritis, want het blokkeert ontstekende cytokines en enzymen. Verschillende studies hebben aangetoond kurkumine ontsteking-werende eigenschappen heeft en de werking van het immuunsysteem wijzigt. Een studie uitgevoerd in 2006 heeft aangetoond dat Turmeric meer effectief was in het voorkomen van gewrichtsontstekingen dan het verminderen van gewrichtsontstekingen. Een kleinere studie in 2012 heeft aangetoond dat een BCM-95, een kurkumine product, gewrichtspijn en zwelling in patiënten met actieve reumatoïde artritis. Het bleek zelfs effectiever dan diclofenac, een (NSAID) geneesmiddel voor ontstekingen. Kurkumine elimineert vrije radicalen, instabiele moleculen die cellen beschadigen en bijdragen tot ouder worden, net zoals ziekten zoals kanker en hartaandoeningen. Het gebruik van Turmeric, bijvoorbeeld in voedingssupplementen, helpt dus bij het bestrijden van vrije radicalen.

Gember – Zijn actieve ingrediënt, gingerol, heeft een ontsteking-werend effect en verminderd de symptomen van artritis en andere pijn. Het heeft ook positieve effecten voor patiënten die lijden aan kanker. Gember heeft een verdovend, kalmerend en antibacterieel effect en wordt effectief gebruikt voor reumatoïde artritis, osteoartritis en andere aandoeningen van het skeletspierstelsel en bindweefsel. Gember blokkeert de stoffen verantwoordelijk voor de pijnlijke processen die ontstekingen veroorzaken in de spieren en gewrichten, dit resulteert in minder pijn, zwelling en stijfheid in de gewrichten. Naast gingerol bevat gember ook quercertin, een flavonoïde met een antioxidant effect. Sommige studies hebben aangetoond dat quercetin de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker kan voorkomen.

Boswellia serrata (Indische wierrook hars extract) – is een traditionele, Indische remedie die gebruikt word om gewrichtspijn te verminderen. Er wordt ook beweerd dat het bepaalde vormen van kanker kan voorkomen, hoewel dit nog niet is bewezen. Hoewel, het werd bewezen dat Boswellia serrata gewrichtsontstekingen verminderd. De belangrijkste geneeskrachtige stoffen in boswellia extract zijn boswellia zuren, waarvan de meest belangrijke acetyl-11-keto-beta-boswellia zuur (AKBA). Deze stof heeft een ontsteking werend effect en kan verschillende ontstekende processen in het lichaam stoppen. Een systematisch overzicht van data uit verschillende klinische proeven heeft aangetoond dat boswelllia extracten veilig en klinisch effectief zijn voor reumatoïde artritis, osteoartritis, en bepaalde ontstekingsziekten. Dit overzicht werd gepubliceerd in 2006. Sindsdien werden er willekeurige, blinde klinische studies voltooid, die hebben bewezen dat boswellia extract effectief is voor de behandeling van gewrichtspijn in patiënten met osteoartritis.

Vitamine D – is belangrijk voor het goed functioneren van botten en spieren en kan ontsteking-werende effecten hebben. Daarom speelt vitamine D een belangrijke rol in het verminderen van gewrichtspijn, vooral wanneer deze wordt beïnvloed door een ontsteking. Bepaalde studies hebben een tekort aan vitamine D gelinkt aan reumatoïde artritis (RA), een chronische ontstekingsziekte die de gewrichten aantast. Een studie uit 2016 heeft aangetoond dat personen met RA veel minder vitamine D in hun bloed hadden dan personen zonder RA. Een onderzoek uit 2012 heeft aangetoond dat een tekort aan vitamine D een risicofactor kan zijn voor ontstekingsziekten zoals RA en kan de ernstigheid van de aandoening verergeren. Vitamine D voedingssupplementen kunnen nuttig zijn voor het voorkomen van osteoporose. Patiënten met RA hebben een hogere kans op osteoporose-gerelateerde breuken en kunnen meer last hebben van gewrichtspijn, dus het is aanbevolen om voedingssupplementen te gebruiken. Vitamine D kan ook humeur en de symptomen van depressie verbeteren.

Calcium – Houdt de botten en tanden sterk, regelt spierspanning, stuurt zenuwimpulsen, en helpt bij het vrijgeven van essentiële hormonen en enzymen. Calcium voorkomt osteoporose – een verlies van botdensiteit. Het krijgen van genoeg calcium is cruciaal voor personen met reumatoïde artritis (RA) en zeker voor personen die corticosteroïden nemen, want het doet hun kans op osteoporose sterk toenemen. Studies hebben aangetoond dat de combinatie van 1,000 mg calcium en 500 mg vitamine D het botverlies gelinkt aan corticosteroïden sterk verminderd en verder botverlies voorkomt. Bepaalde studies hebben ook aangetoond dat calciumsupplementen ook gewrichtsschade geassocieerd met RA vertraagd. Studies hebben ook aangetoond dat overmatig gebruik van calcium via voedingssupplementen, maar niet voeding, de kans op een hartaanval verhogen.