Studies hebben aangetoond dat sport een positieve invloed heeft op het kraakbeen, en dit geldt ook voor intensieve sporten. Sport kan helpen om gezond kraakbeen te onderhouden, want het heeft geen bloedstroom en krijgt alle nutriënten van het omliggende gewrichtsvocht. Lichaamsactiviteit drijft de gewrichten en brengt nutriënt-rijke vloeistof naar het kraakbeen.

Hoewel, het is een feit dat bepaalde sporten het risico op gewrichtskwetsuren kunnen verhogen. Dit zijn soms terugkerende kwetsuren die uw gewrichten kunnen slijten en permanente schade over de loop der tijd kan aanrichten.

De conclusie is dat zolang u voor uw gewrichten zorgt en het risico op kwetsuren minimaal houdt, sport aanvaardbaar is. Bijvoorbeeld, als u regelmatig loopt, investeer dan zeker in goede schokabsorberende schoenen en zorg ervoor dat uw gewrichten voldoende nutriënten krijgen.

SPORTEN MET EEN HOOG RISICO OP GEWRICHTKWETSUREN

Voetbal – verzwikte enkels en kwetsuren van de kniepezen komen het meeste voor in voetbalspelers. Maar deze kwetsuren zijn niet allemaal even ongevaarlijk. Een verzwikt enkel betekent dat uw ligamenten uitgerekt of gescheurd werden door een intense verstuiking. Wanneer de ligamenten worden uitgetrokken, is het mogelijk dat ze nooit naar hun oorspronkelijke positie terugkeren. Dit betekent dat uw enkel nu minder stabiel is, wat uw kans op terugkerende verstuikingen en verzwikkingen verhoogt. Verstuikingen hebben niet alleen een invloed op de enkels. Ze kunnen leiden tot chronische stijfheid, die een invloed heeft op de rest van het lichaam. Wandelen kan bijvoorbeeld moeilijk worden, en de spieren van het been en het bekken worden minder efficiënt en sterk. Dit kan op zijn beurt pijn veroorzaken in de onderkant van de rug en de heup. Kwetsuren aan de knie genezen meestal met tijd. Hoewel, herhaaldelijke kwetsuren aan de kniepees kan leiden tot de vorming van meer littekenweefsel, die op zijn beurt het functioneren van de gezonde spier verhinderd op lange termijn. Wanneer u voetbal speelt, zorg ervoor dat u de juiste schoenen draagt, voldoende vitaminen en mineralen neemt, en in het geval van een kwetsuur voldoende rust neemt zodat de kwetsuur kan genezen.

Sporten waar springen nodig is – Het is belangrijk om uw knieën te beschermen, want zij komen onder de meeste druk te staan. Basketbal is bijvoorbeeld een goede sport met een positief effect op het hart en de longen. Hoewel, de sport heeft ook een hoge kans op kwetsuren door snel stoppen, starten, draaien en verdraaien, waarbij de knieën en de rug het meeste risico dragen. Herhaaldelijke oefeningen die gewichtheffen omvatten kunnen schouderkwetsuren veroorzaken (meer bepaald aan de groep bestaande uit 4 spieren rond het schoudergewricht). Wanneer dergelijke kwetsuur voorkomt, dan is fysiotherapie vaak gebruikt in combinatie met andere middelen. Wanneer de kwetsuur niet op tijd wordt aangepakt, kan dit de bewegingen van de persoon gaan beperken. Squats en springen zijn ook herhalende bewegingen die een kwetsuur aan de achillespees kan veroorzaken. De achillespees kan zelfs scheuren, een kwetsuur die een langer herstel en zelfs een chirurgische ingreep kan vergen.

Lopen – Investeer in een goed paar loopschoenen en leer hoe uw uithoudingsvermogen geleidelijk aan kunt opbouwen. U kunt u inschrijven in één van de verschillende sportscholen of gebruik maken van een app voor beginners. Over de loop der tijd is er een risico op stressbreuken (ook gekend als fractionele scheurtjes; kleine scheurtjes die zich voordoen in de tibia over een lange periode). Dit leidt tot problemen zoals krampen of pijn in het scheenbeen. Wanneer dit voor u gebeurt, is het aangeraden om een fysiotherapeut te bezoeken. Voor kleine scheurtjes, moet u alle activiteit voor minstens vier weken stopzetten; dit laat het lichaam toe om de scheurtjes te herstellen. Wanneer u aan sport doet, dan moeten de spieren versterkt worden, want sterkere spieren zijn ook sterkere botten. Wanneer u opnieuw gaat lopen na een kwetsuur, verminder dan uw actieve tijd met 10%. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat dit de kans op meer breuken met 30% verminderd. Veel studies hebben ook aangetoond dat patiënten met kniepijn tijdens het lopen eerder last hadden van kwetsuren en niet voldoende voor hun gewrichten hadden gezorgd.

Lange wandelingen op een ruw terrein – Wanneer u regelmatig lange wandelingen doet (10 kilometer of meer) op een ruw terrein, dan kunt u knieproblemen verwachten door de schokken en de kleine verdraaiingen. Om dit te voorkomen, is het een goed idee om te investeren in goede schoenen en een wandelstok, en deze naar behoren te gebruiken.

Skiën – Het is belangrijk om de knieën te beschermen, want kwetsuren kunnen gevolgen hebben over een langere termijn.

Squash – Deze sport wordt vaak geassocieerd met een ligament kwetsuur die de stabiliteit van de knie beïnvloed. Squash spelers hebben ook meer kans op het ontwikkelen van het patellafemorale pijnsyndroom (pijn in de knie of rond de knie). Wanneer u zwakke spieren heeft, heeft u een hogere kans op een kwetsuur. Om uw kans op een kwetsuur te verminderen, overweeg dan yoga voor flexibiliteit en gewichtheffen voor het opbouwen van spieren.

Fietsen – is een ongelooflijke sport, want het is een aerobische activiteit die ook effectief is voor het opbouwen van meer kracht. Toch heeft het ook één van de hoogste blessuremarges. De sport focust ook minder op flexibiliteit en de bovenkant van het lichaam.

Dansen – Het mag dan wel een elegante activiteit zijn, maar blessures komen hier vaak voor; waarvan de meest voorkomende krampen en ontwrichtingen zijn. De meest kwetsbare zijn ballet dansers, die een vervorming van de tenen kunnen krijgen. Dit kan in meer ernstige gevallen leiden tot pijn, ongemak en moeite om lange afstanden te wandelen. Krampen zijn meestal een teken van een overbelaste spier. Wanneer dit gebeurt, kan uw beweging beperkt zijn en kunt u pijn voelen. Wanneer u de pezen en spieren niet genoeg tijd geeft om te herstellen, dan kunnen zij gespannen worden. Het ontwrichten van de knieën, ellebogen en schouders komt ook veel voor bij dansers. Wanneer een ontwrichting van de pols optreedt, dan kan de pols in de toekomst ook makkelijker opnieuw gekwetst raken. Voor dans, net zoals andere sporten, moet u de grenzen van uw lichaam langzaamaan verlengen. U moet ook genoeg rusten, gezond eten en vermoeide spieren behandelen met een natuurlijke crème die voedende, genezende en pijnverzachtende ingrediënten bevat.

Yoga – Hoewel deze sport geassocieerd wordt met genezing, het incorrect of teveel uitvoeren van bepaalde yoga posities bijzonder schadevol zijn. Bijvoorbeeld, de neerwaartse hond positie, die bijna in elke yoga sessie voorkomt, plaatst veel druk op de polsen. Wanneer deze positie over een lange termijn herhaald wordt, kan het stress op de polsen veroorzaken en kwetsuren veroorzaken. Personen die in het verleden last hadden van dergelijke blessure, kunnen eventueel een afbraak in bot ervaren. De stand en positie van de ploegpositie kan mogelijk schouder- en nekblessures veroorzaken. Het langdurig aanhouden van een positie kan ook ernstige problemen veroorzaken met de wervelkolom. Yoga moet uitgevoerd worden onder het toezicht van een erkend leraar, waarbij het belangrijk is om de grenzen van uw lichaam te kennen.

PREVENTIEVE MAATREGELEN

Wanneer u leest over een mogelijke blessure, begint u waarschijnlijk na te denken over het al dan niet starten van lichaamsbeweging. Het antwoord is natuurlijk ja, want het heeft bijzonder veel voordelen voor uw algemene gezondheid. Het merendeel van deze blessures doen zich voor als een gevolg van teveel trainen of het gebruik van een verkeerde techniek. Wanneer een blessure zich voordoet, moet de behandeling onmiddellijk gebeuren. Dit kan gewoon rusten zijn, maar ook het gebruik van bijkomende therapieën.

Iedereen die betrokken is in sport moet voor zichzelf zorgen, en in samenspraak met een orthopedist of fysiotherapeut voor hun gezondheid zorgen. Het is ook belangrijk om voldoende vitaminen en mineralen te gebruiken, uzelf te masseren met voldoende crème en kwaliteitsvol materiaal te gebruiken voor uw training. Als u al ernstige blessures of andere problemen hebt gehad, dan is het overwegen van een sport met minder kans op blessure zeker een optie.

 

SPORTEN MET MINDER KANS OP BLESSURES

  • Wandelen op een vlak terrein – er is in het algemeen minder druk op de knieën dan wanneer u op ruw terrein wandelt. Wandelen op gras is nog beter.
  • Fietsen in het fitnesscentrum – een goede aerobische oefening, zelfs voor uw polsen, want er is minder kans op vallen. Toch doet dit soort oefening weinig voor de bovenkant en de kracht van het lichaam, dus moeten bijkomende activiteiten geïntroduceerd worden.
  • Roeimachine – een goede activiteit met een minimale kans op blessure.
  • Zwemmen – ook een goede activiteit.